MEDICIN

Medicin er en central del af at behandle sygdom. Alle har en mening om medicin, og der skrives meget om emnet i pressen. Derfor vil jeg gerne fortælle, hvordan jeg har det med medicin.
 
Medicin er mange forskellige ting. Før medicin kan godkendes, skal forsøg vise, at den virker, hvad den virker på, hvilken dosis, der virker, om der er bivirkninger, og hvem der må bruge eller ikke må bruge den.
 
Når jeg foreslår at bruge medicin, er det en fælles beslutning. For det er dig, der skal indtage den og få gavn af den. Og det er dig, der mærker eventuelle bivirkninger.
 
Man skal ikke indtage mere medicin, end nødvendigt. Man skal heller ikke være bange for at indtage den, men man skal have respekt for den.  

Er der tale om længerevarende medicinering, kan der være en indkørings- og justeringsperiode, før man når frem til rette dosis. Og har medicinen ingen virkning – eller er ulemperne større end fordelene – skal man selvfølgelig stoppe.
 
Vil man have gavn af medicin, må man prøve den af. Ellers kan man gå glip af en forbedret livskvalitet, f.eks. bedre vejrtrækning, mindre træthed, mindre risiko for afledte sygdomme, færre psykiske problemer osv.
 
Frygten for bivirkninger får mange til at tøve, selvom de kunne få det bedre. Men mange af de ting, vi ellers byder kroppen, har jo også ”bivirkninger”. Det kan f.eks. være alkohol, mangel på motion, smerter, frygt osv.
 
Generelt stræber praktiserende læger efter, at patienten anvender mindst mulig medicin. Og findes der andre ting, der virker lige så godt eller måske bedre – f.eks. motion, målrettede øvelser, kostændringer, ændre jobsituation, tale med en god ven og komme ensomhed, bekymringer eller frygt til livs osv. - ja, så kan man forsøge at ”dosere ” den slags alternativer.
 
Jeg håber, vi kan få en god dialog, når der er brug for det.